ویندوز سیستم عامل گسترده ای است که هزاران ویژگی مختلف دارد و ممکن است بسیاری از این ویژگیها را کشف نکرده باشید. در این مقاله به شما ترفندهایی را آموزش خواهیم داد تا بیشترین بهره وری را در هنگام استفاده از از ویندوز داشته باشید. پس با ما همراه باشید.
ویندوز سیستم عاملی است شامل هزاران ویژگی و وصله که به مرور زمان در هم تنیده شده است. واضح است چنین سیستمعامل پیچیدهای دارای هزاران ویژگی مخفی است که بسیاری از کاربران از آن بی خبر هستند. ما لیستی از بهترین ویژگی های مخفی ویندوز برای شما تهیه کرده ایم که بهترین تجربه را در هنگام استفاده از ویندوز ۱۰ داشته باشید. یا حداقل چیزی را یاد بگیرید که قبلا در مورد آن نمی دانستید. بعضی از این ویژگی ها در نسخه های قدیمی تر ویندوز نیز وجود دارند ولی بعضی از آنها نیز ز تنها مختص ویندوز 10 هستند.
اگر طرفدار ظاهر قدیمی طرح منوی استارت هستید، تا حدودی می توانید آن را شبیه سازی کنید. برای این کار روی علامت ویندوز یا همون استارت راست کلیک کنید. منوی که مشاهده می کنید میانبری است که بسیاری از ویژگی ها و قسمت های ویندوز که در واقع کار منوی استارت قدیمی را انجام میدهد.
همچنین با راست کلیک کردن روی تسک بار نیز منوی مشاهده خواهید کرد که با کلیک روی گزینه های آن می توانید بسیاری از از ویژگی ها و قسمت های ویندوز، خیلی سریع دسترسی داشته باشید.
اگر هم ترجیح می دهید که از منوی استارت جدید استفاده کنید می توانید با راست کلیک کردن روی تایل های منوی استارت، به گزینه هایی مثل پین کردن تایل، تغییر اندازه و یا غیرفعال کردن ویژگی نمایش زنده دسترسی داشته باشید.
دکمه نمایش دسکتاپ در در ویندوز ۷ یکی از ویژگیهای بسیار کاربردی این ویندوز بود. در قسمت گوشه سمت راست صفحه و در کنار ساعت یک دکمه مخفی به صورت یک خط عمودی بسیار باریک وجود دارد که با کلیک روی آن همه پنجره های باز Minimize شده و شما به راحتی به دسکتاپ دسترسی خواهید داشت و نیازی به بستن یا Minimize کردن تک تک پنجره ها ندارید.
همچنین با با کلیک راست کردن روی این دکمه و انتخاب گزینه Peak at Desktop، میتوانیم با نگه داشتن ماوس و بدون کلیک کردن دسکتاپ را ببینید.
اگر سرعت جستجو در ویندوز شما پایین است می توانید با محدود کردن بعضی از گزینه ها این سرعت را افزایش دهید. وارد مسیر Settings > Search > Searching Windows شوید و گزینه Classic را انتخاب کنید که با انتخاب این گزینه جستجو فقط محدود به دسکتاپ و Libraries خواهد شد. و یا اینکه با انتخاب گزینه Enhanced تمام درایوها و فولدرها جستجو خواهد شد.
با وجود اینکه این ویژگی جالب و کاربردی در ویندوز ۷ معرفی شد، بسیاری از کاربران از وجود آن بی خبرند. اگر صفحه کامپیوتر شما پر از از پنجره ها و برنامه های باز است، با کلیک کردن و نگه داشتن قسمت بالایی و تکان دادن ماوس، همه پنجره ها Minimize خواهند شد. با گرفتن و تکان دادن مجدد یک پنجره همه پنجره ها دوباره حالت قبل باز خواهند گشت.
اگر از چندین مانیتور به صورت همزمان استفاده می کنید این ویژگی بسیار کاربردی خواهد بود مخصوصاً برای مانیتور هایی که پایه آنها اجازه چرخاندن به کاربر میدهند. برای چرخش صفحه با نگه داشتن کلیدهای Ctrl + Alt و انتخاب کلیدهای جهت می توانید تصویر ویندوز را در جهت دلخواه بچرخانید.
البته ناگفته نماند که این کلیدهای میانبر فقط در بعضی از کامپیوترهای خاص کار خواهند کرد و برای چرخش صفحه در سایر کامپیوترها باید به مسیر زیر بروید و در قسمت Display Orintation، جهت دلخواه را انتخاب کنید.
ویندوز 10 برای اولین بار در بین تمام ویندوزها دارای قابلیت استفاده از VPN بدون نیاز به نصب کلاینت و نرم افزار خاصی است. فقط کافی است سرور وی پی ان و یوزرنیم و پسورد رو وارد کنید و به همین سادگی VPN شما آماده استفاده است. برای ساخت کانکشن به مسیر زیر بروید.
Settings > Network & Internet > VPN > Add a VPN Connection
بعد از خرید vpn، در این قسمت اطلاعات مورد نیاز مانند سرور، یوزرنیم و پسورد رو وارد کنید.
اگر یک کاربر حرفه ای ویندوز هستید و می خواهید تمام جزئیات قسمت های ویندوز را کنترل و شخصی سازی کنید، با فعال کردن حالت God mode این امکان برای شما فراهم خواهد شد. برای این کار یک فولدر جدید روی دسکتاپ بسازید و نام آن را به صورت زیر وارد کنید:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
با دابل کلیک روی این فولدر وارد پوشه ای خواهید شد که می توانید بسیاری از جزئیات ویندوز را تغییر دهید.
این ویژگی از زمان ارائه ویندوز ۷ وجود داشته و در ویندوز ۱۰ به صورت بهبود یافته در دسترس است. با کلیک کردن و درگ کردن یک پنجره به سمت راست یا چپ صفحه پنجره نصف صفحه را اشغال قطع کرد. همچنین با کشیدن پنجره به گوشهای بالا و پایین آن پنجره یک چهارم صفحه را اشغال خواهد کرد. آیا اگر پنجره باز دیگری داشته باشید در کنار پنجره فیت شده نمایش داده خواهند شد و میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید تا نیمه دیگر صفحه را پر کند.
برای استفاده از این ویژگی روی دکمه Task view کلیک کنید. با این کار تمام پنجره های شما به صورت کوچک در یک جا نمایش داده خواهد شد. با انتخاب یک پنجره و کشیدن آن روی گزینه New Desktop یک دسکتاپ مجازی برای شما ساخته می شود و این پنجره نیز به دسکتاپ مجازی ساخته شده منتقل میشود. این ویژگی برای دسته بندی کردن پنجره ها بسیار مفید است و مانند آن است که شما با چند سیستم کار می کنید. به عنوان مثال میتوانید تمام پنجره های مرورگر های باز شده را در یک دسکتاپ داشته باشید و در دسکتاپ دیگر نرم افزارهای گرافیکی و الی آخر و به راحتی بین این دستگاه های مجازی جابجا شوید.
با کلیک مجدد روی دکمه Task view می توانید از کتاب های ساخته شده را ببینید و بین آنها جابجا شوید. ولی برای جابجایی سریع تر میتوانید از کلیدهای میانبر Windows + CTRL و کلیدهای جهت استفاده کنید.
ویژگی دیگری که در صفحه Task View وجود دارد تاریخچه فعالیت های شما در ویندوز است. تمام برنامه ها و فایل هایی که باز کرده اید به ترتیب زمانی در اینجا مشاهده خواهید کرد در این قسمت می توانید فعالیت های خود را تا ۳۰ روز گذشته مشاهده کنید.
خاموش کردن نوتیفیکیشن ها
در آپدیت آپریل ۲۰۱۸ ویژگی Focus Assist اضافه شد که به شما کنترل گسترده ای روی نوتیفیکیشن ها خواهد داد. با رفتن به مسیر Settings > System > Focus Assist و انتخاب یکی از گزینه ها بر اساس اولویت خود می توانید نحوه و زمان نمایش نوتیفیکیشن ها را کنترل کنید.
در هنگام مشاهده یک فایل یا تصویر با انتخاب گزینه share the file directly with nearby devices، می توانید به سادگی آن فایل را با دستگاههای اطراف مانند گوشی خود به اشتراک بگذارید. برای دسترسی به تنظیمات بیشتر این سرویس و فعال کردن آن وارد مسیر زیر بشوید
Settings > System > Shared Experiences
ویژگی تبدیل گفتار به متن در نسخه های قبلی ویندوز نیز وجود داشت. ولی با معرفی ویندوز 10 و آپدیت های بعدی این ویژگی به حد کمال خود رسیده است تا جایی که شما تقریباً نیازی به تایپ کردن متن ندارید. با زدن دکمه های ویندوز + H و صحبت کردن در مقابل میکروفون کامپیوتر خود گفتار شما در برنامه مورد نظر به متن تبدیل خواهد شد بدون اینکه نیاز به تایپ کردن داشته باشید.
ولی متاسفانه تا زمان نگارش این مقاله همچنان زبان فارسی جز زبان های پشتیبانی شده نیست. امیدواریم مایکروسافت در آینده زبان فارسی را نیز به لیست زبان ها اضافه کند.
اخیراً رابط کاربری بسیار محبوب شده است و بسیاری از اپلیکیشن ها با معرفی این ویژگی این امکان را به شما می دهند که رابطه کاربری تیره را انتخاب کنید. ویندوز ۱۰ با معرفی این ویژگی پا را فراتر گذاشته و امکان کنترل گسترده رنگ را به کاربر داده است. با رفتن به مسیر Settings > Personalization > Colors می توانید رابط کاربری ویندوز را تیره یا روشن انتخاب کنید. علاوه بر این می توانید رنگ برنامه ها و منوهای ویندوز را نیز سفارشی سازی کنید.
این ویژگی یکی از بهترین و کاربردی ترین ویژگی های معرفی شده در ویندوز 10 است که برای تمام کاربران مفید خواهد بود. با فعال کردن این ویژگی میتوانید چند متن را کپی کنید و با زدن کلید ویندوز + V لیستی از متن های کپی شده در حافظه ویندوز را مشاهده خواهید کرد. متن مورد نظر را انتخاب و پیست کنید. برای فعال کردن این ویژگی به مسیر زیر بروید:
Settings > System > Clipboard
و گزینه Clipboard History را فعال کنید.
ابزار اسکرین شات معرفی شده در ویندوز ۱۰ بسیار پیشرفته و کاربردی است. با زدن کلید های ویندوز + Shift + S ابزار اسکرین شات فعال می شود. شما میتوانید بین گزینههای اسکرین شات مستطیل یا شکل دلخواه یا پنجره نرم افزار مورد نظر و یا تمام صفحه انتخاب کنید. بعد از گرفتن اسکرین شات وارد نرم افزار ویرایش تصویر می شوید و در صورت تمایل می توانید تصویر را به صورت ابتدایی ویرایش کنید و سپس آن را ذخیره کنید.
ویندوز ۱۰ Pro دارای قابلیتی است که به کاربران اجازه میدهد فایل ها و نرم افزار های مشکوک را قبل از نصب در یک محیط امن تست کنند. با فعال کردن قابلیت Sandbox یک ویندوز مجازی در داخل ویندوز ایجاد می شود و شما می توانید در این محیط هرگونه فایل و نرم افزار مشکوک را پیش از نصب در ویندوز اصلی، امتحان کنید. دقیقا یک ویندوز تازه نصب شده درون ویندوز شما! به محض بستن Sandbox تمام فایل ها و برنامه های موجود در آن از بین خواهد رفت بدون اینکه به ویندوز شما صدمه برساند.
برای فعال کردن Sanbox در قسمت جستجوی استارت Windows Features On or Off را جستجو و انتخاب کنید. در پنجره باز شده تیک گزینه Windows Sandbox را بزنید و سیستم را ریستارت کنید.
در منوی استارت Windows Sandbox را جستجو و انتخاب کنید. مشاهده می کنید که در پنجره باز شده یک ویندوز کامل اجرا خواهد شد.
علاوه بر این شما با رفتن به مسیر Settings > Gaming میتوانید برای روشن کردن میکروفون، ضبط بازی و بسیاری از از قابلیت های دیگر کلیدهای میانبر تعریف کنید.
بله درست متوجه شده اید! ویندوز ۱۰ هم دارای ایموجی است. با زدن کلید های ویندوز و نقطه (.) می توانید ایموجی ها را فعال و استفاده کنید.
ویندوز تن دارای اپلیکیشن های پیش فرض فراوانی که ممکن است در نگاه اول کاربرد چندانی نداشته باشند ولی بعضی از آنها ویژگی ها و قابلیت های جالبی دارند. به عنوان مثال اپلیکیشن ماشین حساب علاوه بر کاربرد اصلی خود میتواند تفاوت تاریخ بین دو منطقه زمانی را محاسبه کند و همچنین بسیاری از واحدها را مانند طول زمان انرژی دما حجم و حتی واحدهای پولی به همدیگر تبدیل کند.
برنامه ساعت و آلارم نیز این قابلیت را دارد که تفاوت زمانی بین دو منطقه را محاسبه کنند. برنامه Alarm&Clock را باز کنید. روی تب Clock کلیک کنید و گزینه + را برای اضافه کردم منطقه زمانی مورد نظر انتخاب کنید. با کلیک روی آیکون Compare و اسکرول کردن تایم لاین میتوانید اختلاف دو منطقه را مشاهده کنید.
همانطور که مشاهده کردید ویندوز تن دارای قابلیت های جالب و مخفی است که ممکن است از آن ها بی خبر باشید ولی استفاده از آنها باعث افزایش راندمان و سرعت کار شما در محیط ویندوز خواهد شد. اگر شما نیز قابلیت جالبی در ویندوز ۱۰ میشناسید که در این مقاله معرفی نشد می توانید در قسمت نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.